Talenten met handicap moeten hoofd boven maaiveld uit durven steken in medialand

NOSop3 van 23 maart 22:58u met artikel over beleid van verviervoudiging actrices en acteurs met handicap bij de BBC. Uit een interview met Lucille Werner hierover het volgende:

“Hoeveel Nederlandse acteurs met een handicap ken jij?” Presentatrice Lucille Werner moet er even over nadenken. Ze kent de kinderen met een handicap die in de tv-serie van haar eigen stichting spelen, maar verder? “Een actrice/acteur buiten de stichting, die eh… nee, die zijn er niet. Die kan ik niet zo een-twee-drie opnoemen.”

Werner is een van de weinige mensen op de Nederlandse tv die een zichtbare handicap hebben. Marc de Hond, Vincent Bijlo… Het rijtje is kort. Als het aan haar ligt, komen er snel meer collega’s met een handicap bij.

‘Ik zou er graag wat meer collega’s bij willen hebben.’
Lucille Werner

“Het zou natuurlijk fantastisch zijn als handicaps zichtbaarder zijn op tv. Dat sijpelt dan door in de samenleving. We hebben nu nog altijd een houding van ‘ojee, daar is een rolstoel, ojee, die loopt moeilijk’. Dat is allemaal een beetje onhandig. We zijn angstig. Op het moment dat het zichtbaarder is op tv, dan zijn we er wel eerder van af.”

‘Op het moment dat jij wilt, dan is het voor jou mogelijk.’
Lucille Werner

Makkelijk is het niet om mensen met een handicap op de buis te krijgen, denkt ze. En dat komt deels door de Nederlandse cultuur. “Hier in Nederland willen we dat je je kop niet boven het maaiveld uitsteekt. En mensen met een handicap doen dat al helemaal niet. We hebben 1,8 miljoen mensen met een handicap in dit land. In het straatbeeld komen ze al veel te weinig voor, laat staan dat ze überhaupt durven te dromen van een carrière als acteur of presentator.”

Toch wil ze de schuld niet alleen bij de film-en televisie-industrie leggen. Het moet ook vanuit de mensen zelf komen, benadrukt Werner. Maar een quotum gaat haar te ver. “Ik vind dat het uit een individu moet komen. Op het moment dat jij wilt, dan is het voor jou mogelijk. Ik vind dat de meest krachtige manier.”

One thought on “Talenten met handicap moeten hoofd boven maaiveld uit durven steken in medialand

  1. Het artikel waaruit deze zinnen zijn geciteerd, gaat over BBC die actrices en acteurs met beperking wil verviervoudigen. Jammer dat ze het niet hebben over de technici en creatives achter de schermen.
    Kenikjoual wil graag de talenten aanmoedigen om het hoofd boven het maaiveld uit te steken, zodat beeldvorming over beperkingen kan worden aangepakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *